De huiseigen Humus is standaard onderdeel van de lunch op de Hof. Het is een heerlijk alternatief voor kaas- en of vleesbeleg en gaat goed samen met vrijwel alle rauwkost, een ander standaardonderdeel van wat er op de lunchtafel staat.

Ingredienten: kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook, komijnpoeder, citroen(limoen)sap, chilipeper, zout en verse koriander.

Je weekt en kookt een pond kikkererwten, die je vervolgens afgiet (water bewaren om evt. door de humsus te kunnen doen en anders door de soep) en in een keukenmachine fijndraait. In de keukenmachine voeg je de andere ingredienten achtereenvolgens toe.

Met alleen kikkererwten krijgt de keukenmachine het al gauw moeilijk door de droge massa, die ontstaat. Daar giet je als eerste een flinke scheut olijfolie bij,  ruim een half wijnglas.. Daarna de tahin, waar we de witte versie van nemen, bij voorkeur de Libanese, die in de Turkse winkels te krijgen is, ongeveer een derde van een pot van 450 gram.

Daarna zo veel van het kookvocht van de kikkererwten als nodig is om de gewenste smeuigheid te verkrijgen;  een persoonlijke voorkeur dus uitproberen hoeveel je er bij wilt.

Daarna gaan we de Humus op smaak maken met 1 á 2 tenen knoflook uit de knijper, het sap van 0.5 ä 1 citroen, een snufje chiliepeper, een kleine theelepel zout, zeker wel een dessertlepel komijnpoeder en als laatste een half bosje korianderblad.

Dit draaien we in de keukenmachine door elkaar tot dat de door jouw gewenste substantie bereikt is. Sommigen houden van een gladde humus en anderen vinden het lekker als er nog wat structuur in zit van de kikkererwten. het laatste heeft de voorkeur op de Hof. Dan is het wel oplettten dat je de keukenmachine tussendoor stopzet, anders is het gegarandeerd een gladde humus tegen de tijd dat je er alles in hebt verwerkt.