Een korte geschiedenis.

De Hof van Axen is oorspronkelijk gesticht door Coby en Ton Schasfoort.
Nadat ze de pastorie waren uitgezet, zijn ze daar hun eigen parochie begonnen.
Een prachtige locatie in de bossen van midden Drenthe tussen een stobben-plas en een kristalhelder zand-meer.
In oktober  2011 vonden Coby en Ton in Jan en Sonja hun waardige opvolgers. Zij zetten de Hof voort op hun eigen wijze, maar wel in dezelfde geest als waarmee Coby en Ton de Hof hebben laten bloeien.

 Thumbnail image

De Hof van Axen is van oorsprong een staats-domeinen boerderij. Gebouwd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de veengronden ontgonnen waren en de eerste boeren in dit gebied hun boerderijen konden pachten van de Staats-domeinen. 

In 1971 kwam de boerderij vrij, omdat de grond nodig was voor zandwinning ten behoeve van de aanleg van de provinciale weg Emmen-Drachten. De verlaten boerderij werd aangekocht door Ton en Coby Schasfoort. Het zag er desolaat uit rond de boerderij en het erf, omdat het pand al een aantal jaren onbewoond was. Er stonden geen bomen, behalve de eiken, die bij elke staats-boerderij worden geplant als windvangers. Er groeiden geen bloemen en struiken.

hof fries (360x116)

 

Kortom, het was er kaal en ledig. 
Het eerste wat Ton en Coby deden was een douche aanleggen en het terrein beplanten met de hulp van vrienden, kennissen en allerlei andere vrijwilligers. Binnen de kortste keren was het er mooi en kleurrijk.

In 1985 werd de boerderij verbouwd tot residentieel cursuscentrum voor Toegepaste Kinesiologie en aanverwante cursussen en workshops, die gericht zijn op natuurgeneeswijzen, gezondheid en welbevinden.

In 2012 gaan Sonja en Jan verder met de Hof, met een programma dat open staat voor alles en iedereen, die zich met natuurgeneeswijzen en natuurbeleving bezig houdt.

Behalve voor cursussen en workshops blijft de Hof een plek waar mensen van velerlei afkomst en ontwikkeling zich thuis voelen en tot zichzelf kunnen komen. In de mooie natuur rondom de Hof is voor een ieder veel te beleven, zowel in groepen als individueel.

zandmeer1